Over mij

Mijn foto
St. Nicolaasga, Friesland, Netherlands
Vanuit een passie voor mozaïek ben ik Kunstig & Zo begonnen. Inmiddels is dit uitgebreid met trendy haken en beelden maken met textielverharder. Kunstig & Zo is een ontmoetingsplek waar je je creatief kunt ontspannen en uitleven. Kijk voor een overzicht van de workshops op www.kunstigenzo.nl

dinsdag 24 januari 2012

In de ban van Amigurumi

Een aantal maanden terug was ik in een handwerkwinkel en zag daar het boekje "Dierenvriendjes haken" van Christel Krukkert.

Uitgebreid heb ik het boek staan bekijken en ben direct in de winkel op zoek gegaan naar het materiaal om de egeltjes Evert en Evelien te maken.
Ik heb een beetje met de kleuren moeten smokkelen omdat de winkel niet het juiste materiaal had, maar het eind resultaat is
toch erg leuk geworden.

Hoe deze blog in de gaten, want meer amigurumi vriendjes gaan volgen. Kunstig & Zo gaat binnenkort een cursus amigurumi haken gaan aanbieden, zodat jullie ook deze leuke knuffeldiertjes kunnen maken.

Wat is amigurumi?
Amigurumi is de japanse kunst van het breien of haken van kleine knuffeldiertjes en antropomorfe wezens. Het woord is een samentrekking van het Japanse woord ami wat gehaakt of gebreidt betekend en nuigurumi,wat knuffeldier betekend. Amigurumi zijn typische diertjes, maar kunnen artistieke tekeningen en zelfs menselijke kenmerken hebben, wat typerend is in de Japanse cultuur.

Amigurumi hebben geen praktisch gebruik, ze zijn gecreëerd en worden verzameld om esthetische redenen. De meest belangrijke kenmerk van amigurumi is dat ze zo lief zijn. Daarom hebben typische amigurumi dieren een bovenmaatse bolvormige kop op en cilindrisch lichaam met ondermaatse ledenmaten. Amigurumi kunnen als kinderspeelgoed gebruikt worden, maar worden meestal gekocht of gemaakt om te verzamelen.

Een online rage om amigurumi te maken en te verzamelen begon in 2003. In 2006 werden de amigurumi als meest populaire items aangeduid op Etsy.com een online ambachtelijke markt, waar ze worden verkocht tussen de €10,00 en €100,00

Zo wordt een amigurumi gemaakt.
Amigurumi worden meestal gehaakt van katoen met de haaksteken vasten of stokjes. De haaknaald is meestal een maat kleiner dan normaal voor dit katoen aanbevolen wordt. Dit om een dichter en steviger haakwerk te krijgen wat de vulling goed op zijn plaats houdt. De vulling is meestal synthetisch of katoen. Amigurumi worden over het algemeen in losse onderdelen gehaakt en daarna in elkaar gezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten